Les nostres lectures de l’estiu 2021

Per Catalonia Global Institute

Malgrat que aquest ha sigut un estiu carregat d’esdeveniments d’important bagatge geopolític, aquesta època de l’any sempre ens regala alguns moments per a gaudir d’un bon llibre, retomar qüestions que defugen de l’actualitat immediata o encetar lectures més lleugeres però amb un contingut profund. Volem compartir amb vosaltres una sèrie de recomanacions del que han estat llegint els membres del Catalonia Global Institute aquestes setmanes.

The Giver – Lois Lowry 

“The Giver” per Lois Lowry és una novel·la distòpica per joves adults. De fet, és un dels llibres inclosos en els currículums dels EUA. És una lectura d’estiu, lleugera, però amb missatges que transcendeixen i que el fan que un llibre per totes les edats, també. La història tracta d’un noi de 12 anys, el Jonas, qui viu en una societat aparentment idíl·lica: sense dolor, sense diferències, un món de confort. El Jonas se li assigna la tasca de ser la persona qui recopilarà tota la memòria de la comunitat i és llavors quan se n’adona que tenir l’opció d’escollir és positiu. En la seva comunitat, on sempre s’ha triat el què suposadament era millor per tothom resulta en opcions immorals. En aquest llibre hi veiem la importància de la memòria al llarg de les generacions, el rol de l’individu, i el no jutjar per les aparences, ja que el que sembla una utopia, pot ser en realitat, una distòpia. Disponible en català amb el títol L´home dels records. 

Rosa Cabús.

El secret de la clandestina- Elena Vavilova (Trad. Josep Lluís Alay) 

És una novel·la autobiogràfica que relata la vida d’una espia russa que va passar inadvertida la desintegració de l’URSS en la seva missió d’espionatge. Les situacions que relata, malgrat ser reals, semblen pura ficció. Execel·lent obra que il·lustra com la realpolitik no hi entén de models ni règims polítics, socials i econòmics.

Roger Castellanos.

Climate Change and the Nation-State: The case for Nationalism in a Warming World – Anatol Lieven

Aquest llibre exposa perquè les polítiques de contenció del canvi climàtic és poden plantejar de manera més efectiva a través de plantejaments nacionalistes, a través de la securització i la solidaritat, que no a través de les accions coordinades sobre el paraigües de la governança global. És una bona manera d’entendre com el realisme planteja fer front a problemes que típicament es plantegen com a abastables només fent èmfasi en el multilateralisme.

Jofre Rocabert.

Els morts riallers – Ferran Sáez

Aquesta divertídissima novel·la de Ferran Sáez retrata el tipus d’home sense escrúpols que va fer fortuna a la postguerra a Catalunya. Homo homini lupus est. I d’altra banda, el cinisme i l’exemplar amnèsia i estupidesa col·lectiva de la transició al règim del 78 que els perdedors de sempre van idealitzar.

Victor Puig.

The Chinese Communist Party: A Century in Ten Lives – Ed. Timothy Cheek , Klaus Mühlhan i Hans van de Ven  

Aquest llibre és una excel·lent i original aproximació cap als cent anys d’història del partit comunista xinès, ja que gaudeix d’una pluralitat de veus, tant en la seva redacció com en la construcció de la seva narrativa al voltant de la vida d’intel·lectuals, artistes, polítics o fins i tot ciber-ciutadans. A través dels ulls dels qui han ajudat a transformar el partit comunista xinès d’una força revolucionària a una maquinària governamental amb influència sobre les vides de més de mil milions de persones, com dels qui n’han patit els seus excessos, aquestes deu biografies ens ajudaran a comprendre la complexitat d’una institució que és partit i estat a l’hora, així com el seu paper en la construcció de la Xina actual.

Miquel Vila.

Iron Kingdom: The Rise and Downfall of Prussia 1600-1947 – Christopher Clark

Clàssic d’Història, sobre l’adveniment i la caiguda de Prússia. A les seves pàgines aprendrem com un petit ducat i mancat de recursos, va saber treure el màxim profit de la seva població i acabar convertint-se en Alemanya en contra de tot pronòstic. Llibre imprescindible per comprendre la història que ha forjat una de les nacions que més ha marcat la història de l’Europa recent, permetent-nos conèixer algunes de les seves virtuds però també els orígens de molts dels seus monstres.

Agustí Díaz.

What Is Russia Up To in the Middle East? – Dmitri Trenin 

En aquest llibre, l’analista i director del Carnegie Moscow Centre Dmitri Trenin, descriu amb precisió quin ha estat el paper jugat històricament a l’Orient Mitjà de forma successiva per l’Imperi Rus, la Unió Soviètica, i finalment per la Federació Russa sorgida de la fi de l’URSS el 1991, centrant-se en els àmbits militar, diplomàtic i econòmic, posant l’accent en la relació actual de la Rússia de Putin amb els diferents actors regionals, i en l’equilibri de poder que porta a terme pel que fa als diferents conflictes i interessos. De forma encertada, Trenin situa també la política exterior i de defensa russa dels darrers anys a l’Orient Mitjà en el context més ampli pel que fa a les seves relacions amb actors com els Estats Units, la Xina o la Unió Europea, i contextualitza de quina manera les accions de Moscou en aquesta regió reforcen la seva estratègia de contribuir a redibuixar el nou ordre global cap a un paradigma multipolar. 

Abel Riu.

 

 

 

 


Categories

No et perdis cap publicació!

Subscriu-te a al nostre butlletí i les rebràs per email.