Manifest

Preàmbul

El món afronta un canvi de paradigma global, amb la fi de l’hegemonia occidental i la consolidació d’un ordre internacional multipolar. Malauradament, a Catalunya no hi ha pràcticament cap espai o entitat que, des d’un punt de vista analític, s’hagi adaptat a aquest nou context. Això deixa als ciutadans de Catalunya, les seves institucions i el seu teixit productiu amb una manca de capacitat de comprensió davant les incerteses producte de la nova realitat del sistema internacional. A aquest fet s’hi afegeix la pèrdua de credibilitat exterior que ha patit el nostre país d'ençà de les expectatives internacionals generades l’Octubre de 2017 i les vacil·lacions polítiques posteriors.

Problema

En l’actualitat, les relacions internacionals a Catalunya es tracten des d’una perspectiva que sovint ni s'adequa a les realitats del món, ni a les necessitats catalanes. Considerem que a Catalunya actualment no existeix cap entitat, institució o espai que respongui suficientment a l’aspiració d’analitzar i interpretar el món des d’una posició realista, que posi l’accent en els interessos i les disputes de poder que impulsen l’escenari internacional i que, alhora, respongui a una perspectiva nacionalment autocentrada de les dinàmiques globals.

A Catalunya sovint s’expliquen els fenòmens internacionals a través de marcs ideològics estrets, que fan difícil trobar punts de convergència on les diferents sensibilitats presents al país puguin treballar a favor del nostre interès nacional. Sense superar marcs de pensament obsolets, Catalunya no pot produir les eines analítiques i propositives per a fer front als reptes d’un segle XXI cada cop més inestable. Les aliances que Catalunya sigui capaç de teixir en un món multipolar tindran conseqüències en la vida de tots els seus ciutadans i la posició global de la nostra capital, Barcelona.

Acció

Per capgirar aquesta situació cal generar idees diferents i noves, més adequades al sentit dels temps que estem vivint, i ampliar els marges analítics i del debat públic. Volem dotar el país d’eines que siguin útils tant a administracions públiques i privades com a grups empresarials que els permetin navegar en un context global inestable i orientar les seves accions cap als interessos nacionals de Catalunya.

Primer, considerem que cal una entitat que plantegi una visió de les relacions internacionals basada en els interessos dels seus actors. El nostre objectiu és facilitar que s’identifiquin oportunitats polítiques, econòmiques i geoestratègiques que permetin millorar i potenciar el perfil i la posició internacional de Catalunya.

Segon, és necessària una entitat que treballi per a recuperar la credibilitat de Catalunya com a subjecte polític que aspira a la plena sobirania. Pensem que Catalunya ha de dur a terme unes relacions internacionals fonamentades en el realisme en base a les quals, tot i essent conscient de l’estatus polític actual del país, pugui parlar en el llenguatge del sistema d’estats.

Tercer, aquesta entitat ha de tenir una visió àmplia i creativa, que vagi més enllà de les eines institucionals i que treballi per pensar en com Catalunya pot projectar-se i moure’s millor al món des d’àmbits tant diversos com la cultura, l’economia, la seguretat o el rol de la diàspora catalana.

Per tot això, els sotasignants d’aquest manifest anunciem la nostra voluntat d’impulsar i vertebrar aquesta entitat, sota el nom de Catalonia Global Institute, amb l’aspiració de treballar amb agents públics i privats per a la internacionalització de Catalunya en clau, visió i aspiracions d’Estat.

Signen

Abel Riu, politòleg especialitzat en espai post soviètic

Dani Roldan, politòleg i jurista

Jofre Rocabert, doctor en ciències polítiques per la Universitat Politècnica de Zurich

Rosa Cabús, graduada en Estudis de la Guerra i Filosofia

Miquel Vila, politòleg especialitzat en Àsia Oriental

Roger Castellanos, doctor en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona

Víctor Puig, consultor i analista polític

Zahia Guidoum, politòloga i sociòloga

Donen suport a la iniciativa

Cristòfol Soler, expresident del Govern de les Illes Balears i membre del secretariat de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca

Josep-Lluís Carod-Rovira, exvicepresident del Govern de Catalunya

Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

Josep Cruanyes, exvicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana

Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb

Sergi Perelló, secretari general de la Intersindical-CSC

Salvador Cardús, sociòleg, periodista i escriptor

Jordi Graupera, filòsof

Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del President Carles Puigdemont

Joana Pujol, coordinadora de la comissió d'incidència internacional de l’Assemblea Nacional Catalana

Jaume Bardolet, excoordinador de la comissió d'incidència internacional de l’Assemblea Nacional Catalana

Anna Arqué, portaveu de la International Commission of European Citizens

Pol Molas, president de la Societat d’Estudis Militars

Aleix Sarri, assessor al Parlament Europeu de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí i autor de dos llibres sobre la Unió Europea

Carles Castellanos, independentista històric

Blanca Serra, independentista històrica

Julià de Jòdar, periodista i escriptor

Marta Rojals, arquitecta

Albano Dante Fachín, periodista

Antonio Baños, periodista

Aleix Renyé, periodista i escriptor

Antoni Infante, coordinador de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

Cercle Català de Negocis

Albert Juanico Monpart, membre de la junta de l’associació empresarial Anem per Feina

Montserrat Guibernau, doctora en teoría social i política

Eulàlia Pascual, doctora en dret internacional

Antoni Soy, economista

Marc Sanjaume, politòleg i professor de ciència política

Roser Maresma, secretaria general de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC)

Antoni Montserrat, vocal d'Estudis i Anàlisis de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC)

Andreu Criquet, vocal d’Àsia de la Comissió Sectorial de Unió Europea i Política Internacional d’Esquerra Republicana de Catalunya

Sònia Galtié, vocal de França i ex URSS Comissió Sectorial d’UE i Política Internacional d’Esquerra Republicana de Catalunya

Col·lectiu de juristes Maspons i Anglasell