Lectures per l’estiu 2023

Per Catalonia Global Institute

Abans de marxar de vacances us volem recomanar les nostres lectures per l’estiu del 2023:

 

Not One Inch: America, Russia, and the Making of Post-Cold War Stalemate

Autor: M.E. Sarotte

Un treball profund i revelador sobre la tumultuosa relació entre Moscou i Occident, que abarca el període històric des de la crisi terminal i esfondrament de la Unió Soviètica fins l’ascens al poder de Vladimir Putin. Llibre d’especial rellevància en l’actual període d’hostilitat oberta i enfrontament entre Rússia i l’OTAN, agreujat per l’agressió militar de Moscou contra Ucraïna, amb una gran narrativa l’autor aprofundeix en les motivacions i circumstàncies que van impulsar i condicionar l’expansió de l’OTAN cap a l’est durant dels anys 90, avaluant de manera brilliant fins a quin punt aquests fets han tingut un paper decisiu en l’enquistament actual.

Recomanació de n’Abel Riu

Barons of the Sea

Autor: Steve Ujifusa

Steven Ujifusa examina minuciosament el paper clau dels “clippers” americans del segle XIX i els seus capitans en el context del comerç marítim i la innovació tecnològica. Aprofundint en la intrincada xarxa de competència i implicacions econòmiques, el llibre explora les històries de les dinasties que van forjar Amèrica, com els Forbes i els Delano, i les fortunes que van fer en el comerç d’opi amb la Xina. Mitjançant una recerca exhaustiva i una prosa eloqüent, ressuscita lluminàries marítimes oblidades i aclareix el seu impacte perdurable en l’evolució del comerç i el transport global. Un llibre que agradarà als que estiguin interessats en la interesecció entre el comerç, la innovació i el llegat històric.

Recomanació d’en Miquel Vila

All the Shah’s Men: An American Coup and the Roots of Middle Eastern Terror

Autor: Stephen Kinzer

Aquesta és una lectura lleugera i ràpida que tracta la història recent de l’Iran. El 1953, els Estats Units (EUA) van dur a terme una operació encoberta per enderrocar el primer ministre iranià, Muhammad Mossadeq. Tot i que aquesta operació es prou coneguda, val la pena revisar com va transcòrrer la història en un moment en que els EUA buscaven promoure el seu interès estratègic. Kinzer escriu una narració emocionant i captivadora que permet discernir part dels problemes d’avui a la regió, així com també comprendre millor la psique iraniana.

Recomanació de na Rosa Cabús

Free

Autor: Lea Ypi

Aquesta captivadora memòria explora els darrers anys del règim totalitari d’Enver Hoxha a Albània, així com la posterior transició cap a la democràcia liberal i l’economia de mercat. Amb detalls vívids i anècdotes personals, Ypi retrata vivament l’ambient repressiu que imperava a Albània sota el govern de Hoxha. El llibre posa de manifest l’atmosfera sofocant que imposaven la censura, la por i el control social al país. No obstant això, Ypi també explora la transformació social dramàtica que es va produir quan Albània va començar la transició cap a la democràcia liberal i l’economia de mercat. L’autora s’endinsa en les dinàmiques complexes d’aquesta transició, incloses les conseqüències socials negatives que aquesta va comportar, desgranant els reptes i les oportunitats d’aquell moment. El relat il·lumina les experiències personals de l’autora en relació als amplis canvis polítics i socials que es van produir a Albània a la fi dels anys 80 i el començament dels anys 90.

Recomanació d’en Dani Roldan

Ascending Order: Rising Powers and the Politics of Status in International Institutions

Autor: Rohan Mukherjee 

La realitat internacional en la que es troba occident té com a tret més característic, a banda de la competició amb la Xina, els conflictes amb potències mitjanes que emergeixen en les seves regions, com ara Turquía, l’Arabia Saudita, o la India. Aquestes potències usen les institucions internacionals existents per a vinclar-les cap als seus interessos. El llibre Ascending Order explica com i en quines circumpstàncies aquestes estretegies tenen èxit. L’argument del llibre es troba prou separat del text acadèmic com perque sigui una lectura assequible per a les vacances d’estiu.

Recomanació d’en Jofre Rocabert

Imperial Spain 1469 – 1716

Autor: J H Elliot 

Des de la seva primera publicació, la crònica de J. H. Elliott s’ha consolidat com el relat més complet, equilibrat i accessible del dramàtic ascens i caiguda de l’Espanya imperial. En el seu moment més gran, Espanya va ser un poder a Europa. No obstant això, aquest poder enorme estava perdent ràpidament el seu ímpetu i el seu impuls ferotge. Com va passar això en tan poc temps? Hom ha de prestar atenció a les rebel·lions, els conflictes religiosos, els desastres culturals i financers. La magistral anàlisi social i econòmica d’Elliott estudia els diferents factors que van precipitar la fi d’un imperi. Un llibre perspicaç per entendre d’on provenen algunes parts de l’Espanya actual.

Recomanació d’en Agustí Diaz

Beyond Leviathan: Critique of the State

Autor: István Mészáros 

L’hongarès István Mészáros (1930-2017), deixeble de Lucáks i professor emèrit de la Universitat de Sussex (UK), formula una crítica a l’Estat des de la profunditat d’anàlisi històrica i filosòfica, qüestionant els límits d’aquesta estructura de poder polític que actualment ens sembla inqüestionable. L’edició pòstuma a cura del seu amic John Bellamy Foster (professor de la Universitat d’Oregon i editor de la Monthly Review), amb la compilació i sistematització dels seus escrits, ens permet aproximar-nos al pensament polític de Mészáros, qui no va poder arribar a culminar el projecte crític que havia de completar el seu “Beyond Capital: Towards a Theory of Transition” (1994). La seva obra ha tingut influència destacada sobre líders polítics com Hugo Chávez, i sens dubte constitueix una contribució original a les discussions més actuals sobre les relacions de poder al món contemporani.

Recomanació d’en Roger Castellanos




Categories

No et perdis cap publicació!

Subscriu-te a al nostre butlletí i les rebràs per email.