Lectures per l’estiu 2022

Per Catalonia Global Institute

Abans de marxar de vacances l’equip del Catalonia Global Institute us voliem recomanar algunes lectures per l’estiu!

Doomed to succeed – Dennis Ross

L’aliança estratègica entre els Estats Units i Israel es considera tan natural que, a ulls de molta gent, pot semblar que hagi existit sempre. Tanmateix, “Dommed to succeed” de Dennis Ross ens mostra amb detall que el camí cap a l’establiment d’aquesta relació no va ser fàcil ni, encara menys, ràpid. Començant pel reconeixement de la declaració d’independència d’Israel, que va ser una decisió personal de Truman presa contra el criteri del Departament d’Estat que no va portar aparellada cap suport econòmic ni militar, passant per la política hostil d’Eisenhower, Ross analitza com Kennedy i les Administracions posteriors, amb sonades dificultats en els casos d’algunes d’elles i sempre amb l’oposició frontal de l’establishment de seguretat nacional, van obrir el camí cap a la formalització d’una aliança estratègica formal que es va culminar durant la presidència de Reagan. “Doomed to succeed” també analitza com, un cop consolidada l’aliança estratègica, diversos episodis i desacords han tensionat la relació entre els Estats Units i Israel, posant-la a prova constantment. Un must per a qui vulgui entendre la naturalesa complexa de les relacions entre els Estats Units i Israel.

Spin Dictators: The Changing Face of Tyranny in the 21st Century– Sergei Guriev i Daniel Treisman

En el passat, al pensar en les formes en que els governs han imposat la seva autoritat les imatges que ens venen al cap tenen a veure amb la repressió física. Cossos de seguretat, tortures o intervencions militars. Però avui gràcies al desenvolupament de les tecnologies de comunicació, els governs obertament autoritaris – i els no tant obertament – s’imposen gràcies al control del discurs públic. Una eina més subtil però constant que resulta ser més efectiva, barata i legítima als ulls dels ciutadans.

El Naufragi de Catalunya. La Guerra Civil Catalana del segle XV – Alan Ryder

Aquest relat ens explica un dels episodis més foscos de la nostra història. Alan Ryder és qüestiona com Catalunya va passar de ser la potència hegemònica al Mediterrani a un període de decadència que va portar a la seva submissió davant de Castella. Amb un exhaustiu treball s’identifiquen algunes tendències històriques al si de la cultura política catalana que ens ajuden a comprendre les arrels de molts dels problemes de la Catalunya d’avui.

China’s Civilian Army: The Inside Story of China’s Quest for Global Power – Peter Martin

L’imperi xinès va ser el centre del seu món fins que el sistema de relacions sinocentric que havia imperat a l’Àsia Oriental durant segles va col•lapsar davant la força de les potències occidentals. Des de llavors la Xina, es va trobar com un infant en mig de les pràctiques diplomàtiques del concert de nacions europeu.  Però tot just quan la diplomàcia xinesa va aprendre a caminar, el país va experimentar el seu gir històric més important, l’arribada del partit comunista xinés de Mao Zedong. Per emprendre la tasca de construir el cos diplomàtic de la República Popular Xinesa des de zero, Zhou Enlai, va emprar l’eina més fiable que tenia a mà: l’Exèrcit d’Alliberament Popular. Però els veterans de la revolució xinesa, no estaven acostumats subtileses i els codis de la diplomàcia, sinó a la duresa del camp de batalla.  En aquest llibre Peter Martin ens explica els origens de la diplomàcia construïda pel partit comunista xinès i el seu funcionament, a través d’episodis clau com la Revolució Cultural, la visita de Nixon i l’entrada a Nacions Unides, fins arribar als nostres dies amb els anomenats “wolf warriors”

Supreme Command: Soldiers, Statesmen, and Leadership in Wartime – Eliot A. Cohen

Una relació saludable entre la branca civil i la militar és crucial en temps de guerra per tal d’aconseguir una victòria estratègica, però també per un funcionament apropiat en un sistema democràtic. L’Eliot A. Cohen hàbilment exposa la interacció entre la institució militar i el govern civil. Ho fa explorant quatre exemples d’homes d’estat: Abraham Lincoln, Georges Clemenceau, Winston Churchill, and David Ben-Gurion. Cohen defensa que el diàleg entre els líders polítics i militars és “desigual.” En estats democràtics, malgrat les tensions en temps de guerra, els líders polítics tenen l’autoritat per lliurar la decisió final.


Categories

No et perdis cap publicació!

Subscriu-te a al nostre butlletí i les rebràs per email.