La iniciativa “Asia Anew” de Turquia i el Fòrum de diplomàcia d’Antalya

Per Ahmet Faruk ISIK

Dues plataformes clau de la política exterior turca han jugat correlativament un paper destacat durant el mes de març: «Asia Anew» i el Fòrum de Diplomàcia d’Antalya. El Fòrum de Diplomàcia d’Antalya es va celebrar entre l’11 i el 13 de març. I la primera reunió entre Ucraïna i Rússia després de la guerra també va tenir lloc en el mateix Fòrum de Diplomàcia d’Antalya. Aquesta trobada clau va ser organitzada pel ministre d’Afers Exteriors de Turquia, Mevlut Cavusoglu, entre el ministre d’Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, i el seu homòleg ucraïnès, Dmytro Kuleba. En el marc de la Nova Iniciativa de la Política Exterior Turca, un dels temes principals es va centrar en Àsia.

Turquia ha estat batallant per trobar el seu rol diplomàtic des del final de la Guerra Freda. A causa de la posició geoestratègica de Turquia entre Àsia i Europa, i de la seva llarga frontera amb la regió del Pròxim Orient, Turquia ha sostingut una «diplomàcia equilibrada». Els seus forts llaços econòmics i polítics amb el «món orientat cap a Occident», van mantenir a Turquia centrada en els desenvolupaments «d’Occident». Després del col·lapse de la Unió Soviètica, va redescobrir els seus llaços amb l’Àsia Central i recentment va començar a centrar-se en l’Est i el Sud-Est Asiàtic. En aquest sentit, «Asia Anew» i el Fòrum de Diplomàcia d’Antalya exerceixen un paper destacat en la recodificació de la política exterior turca.

En aquest sentit, el Ministeri d’Afers Exteriors de Turquia ha anunciat oficialment la Iniciativa «Asia Anew» com a «visió de la la Política Exterior Humanitària i Emprenedora» el 2019. Aquest any, doncs, Turquia es focalitza envers Àsia d’una manera més sistemàtica que no pas a través d’eslògans. El Govern turc té com a objectiu aprofitar el desenvolupament i les oportunitats a Àsia en comptes de triar un eix. Com a part de la seva política exterior multidimensional, Turquia té com a objectiu unir Àsia i Europa, per tal de convertir a Turquia en el seu eix. Així, sota la visió «Asia Anew», Turquia ha començat a reconstruir i ajustar els seus llaços amb els països asiàtics. Per exemple, el ferm suport de Turquia a la iniciativa de la Xina de la «Ruta de la Seda», la iniciativa del «Corredor de les illes» de Turquia, va trobar una plataforma comuna per desenvolupar.

El Fòrum de Diplomàcia d’Antalya marca la política exterior turca del 2021. El Fòrum és una reunió d’alt nivell de professionals que acull líders polítics, diplomàtics, assessors i acadèmics. Així, té com a objectiu centrar-se en qüestions globals i regionals, així com proporcionar una plataforma per a les solucions. La diplomàcia és l’eina de comunicació més significativa en aquesta conjectura. En aquest sentit, Turquia amb el Fòrum de Diplomàcia de Antalya reforça el seu paper global.

El 2n Fòrum de Diplomàcia d’Antalya es va celebrar enguany sobre diversos temes importants. Es va organitzar sota el lema de “Recordificant la Diplomàcia”, que es refereix a l’adopció de noves fluctuacions com la Covid-19, la crisi econòmica i la política. En el Fòrum, un dels afers més destacats que es van tractar va ser el relatiu a la «Cooperació i la Competència a l’Àsia-Pacífic». Enguany va reunir 17 caps d’estat i de govern, 80 ministres, 39 executius d’organitzacions internacionals; va acollir líders d’opinió de 75 països i representants d’aproximadament el 40% dels estats del món. El fòrum va acollir a gairebé 600 periodistes de 27 països diferents. Durant la seva celebració, el president turc Recep Tayyip Erdogan va demanar la reforma del sistema internacional i va subratllar que la governança mundial s’enfronta a repetir els conflictes, per la qual cosa els líders mundials han d’adoptar mesures per posar fi a aquestes reproducció dels problemes que els generen.

En aquest sentit, el Fòrum de Diplomàcia d’Antalya 2022 contribueix a aprofundir les relacions de Turquia amb la regió d’Àsia i el Pacífic. I es tracta d’una gran oportunitat per introduir «Asia Anew» en més països. A més, els perfils de participació mostren l’atenció de Turquia a la regió: les economies fortes de l’ASEAN, com Indonèsia, Tailàndia, Filipines i la participació del Vietnam en el més alt nivell, comptant amb el seu Primer Ministre i el seu Ministre d’Afers exteriors, mostren el seu ferm suport al fòrum. Finalment, la Junta de Relacions Econòmiques Exteriors de Turquia (DEKK) va organitzar també una taula rodona “Asia Anew: For Sostenible Economic Creixement” que va acollir ministres d’afers exteriors i líders d’ONG de tot Àsia i el món empresarial turc. Els participants van discutir el futur de l’economia asiàtica, el desenvolupament sostenible i la cooperació a Àsia.

La visió  “Asia Anew” de Turquia 

Turquia ha assolit la 5a major xarxa diplomàtica mundial, amb 253 missions diplomàtiques i consulars. Turquia, doncs, segueix els principis de política exterior de «forts sobre el terreny i sobre la taula» i els principis «d’emprendre i humanitzar». La política exterior turca s’ha centrat en l’Àfrica subsahariana, Amèrica Llatina i Àsia Oriental i Sud en l’última dècada. Entre aquestes regions, Àsia és la regió en què s’ha centrat més clarament la seva política exterior. I és que certament ha demostrat una gran importància per a la regió: moltes de les missions diplomàtiques i consulars esmentades es van establir en els últims anys a Àsia. Per exemple, des de 2010, s’han obert ambaixades a Myanmar, Sri Lanka, Brunei, Cambodja i Laos. A més, aquests països mostren un interès recíproc, tal com  ho exemplifica el fet que Cambodja obrís la seva ambaixada a Turquia el 2022. Aquests esdeveniments faran que Turquia estigui més connectada a la regió i alhora que aquesta estigui més connectada a Europa.

La regió d’Àsia-Pacífic és la llar de més de la meitat de la població mundial i cobreix un terç del comerç global. S’espera que aquesta regió tingui més de la meitat del PIB mundial el 2040 i més de la meitat de la producció mundial el 2050. D’acord amb les dades publicades pels economistes del Banc Mundial (ADB), les economies de l’Àsia en desenvolupament aconseguiran una taxa de creixement del 7% el 2021 i es preveu que creixin un 5,3% el 2022. Turquia té per objecte ampliar la seva cooperació i resoldre també els problemes de dèficit comercial amb els països asiàtics. «Asia Anew» pot aportar una major capacitat de comprensió i ajudar amb la qüestió del dèficit comercial a la qual s’enfronta Turquia. Per tant, els països mantenen mútuament relacions econòmiques equilibrades, així com una cooperació entre tots en conjunt. L’augment dels sectors de valor afegit d’ambdues parts obre també noves àrees de cooperació mútuament beneficioses, com la defensa, les finances, les infraestructures, el transport, la logística i l’energia.

Example del sector de defensa turc

El sector de defensa turc a la regió és una estrella naixent dels darrers anys. Actualment, pot satisfer  la majoria de les necessitats de les forces armades turques amb productes domèstics produïts pel capital intel·lectual nacional. A més, cal tenir present el cas dels drons armats turcs (UAV), que han aconseguit resultats molt significatius a les guerres de Nagorno Karabakh, Síria, Líbia i, més recentment, a la guerra d’Ucraïna-Rússia. Turquia va establir relacions de producció conjuntes amb l’Índia i el Pakistan. El Pakistan i les Filipines han mostrat un gran interès pels helicòpters de combat turcs ATAK. A més, s’està donant la benvinguda als vehicles blindats en països del Sud-Est Asiàtic com Malàisia i Bangladesh. També Indonèsia ha reforçat la cooperació aeroespacial amb Turquia, a partir d’un nou acord el 2021, alhora que Bangladesh ha signat un nou acord amb Turquia de seguretat i lluita contra el terrorisme el 2022. Així mateix, Turquia ha completat la producció del primer lot de tancs de classe mitjana KAPLAN MT que es va desenvolupar en associació amb Indonèsia el 2022 i han declarat amb el govern pakistanès la voluntat que amdós països produeixin conjuntament el seu primer avió de combat. En resum, aquestes interaccions portaran conseqüències polítiques i beneficis a llarg termini per a totes les parts.

Conclusió

Turquia no està tenint un «desplaçament d’eix», de la mateixa manera que no pot plantejar-se una aliança en un sol eix. La principal motivació de Turquia és seguir una política exterior activa i multidimensional. En el primer i en el segon Fòrum de Diplomàcia de Antalya, Turquia ha mostrat la seva orientació futura de la política exterior. Turquia està tractant de destriar les millors oportunitats en la seva limitada àrea diplomàtica, en l’actualment complicada conjuntura mundial. Turquia pot utilitzar els seus llaços cada vegada més estrets amb Àsia i la regió del Pacífic per establir una agenda positiva amb Occident. Turquia és alhora una potència regional, un mercat de ràpid creixement amb una comunitat empresarial dinàmica. La proximitat geogràfica de Turquia fa que el país tingui opcions favorables per invertir i cooperar. A més, la política exterior multidimensional i activa de Turquia podria crear una xarxa de negocis ampliada a través d’Àsia en diversos sectors.

 

Ahmet Faruk ISIK és un Ph.D. candidat al Departament de Política Comparativa i Estudis d’Àrea a la Universitat Internacional d’Estudis de Xangai. És investigador a l’Institut Internacional d’Afers Mundials de Torí i assistent d’investigació de l’Acadèmia Xangai d’Estudis Globals de Governança i Àrea (SAGGAS). ISIK està treballant actualment en la Junta de Relacions Econòmiques Exteriors (DEIK) com a coordinador del Consell d’Empresa Turquia/Àsia-Pacific a Istanbul.


Categories

No et perdis cap publicació!

Subscriu-te a al nostre butlletí i les rebràs per email.