Els rebels catalans a la reserva. Enquesta sobre la desobediència civil i la independència de Catalunya

Per Catalonia Global Institute

Més d’un 70% dels independentistes catalans participarien d’accions de desobediència civil per aconseguir la independència de Catalunya. 

Una nova enquesta encarregada al grup GESOP pregunta pel suport de la població catalana a la independència i, per primera vegada, sobre què estarien disposats a fer per tal d’assolir-la. 

Qui són els catalans desobedients?

La voluntat de lluitar de les bases independentistes catalanes està lluny d’haver-se esgotat. El 71,3% dels independentistes estaria disposat a participar d’un moviment pacífic de desobediència civil per aconseguir la independència de Catalunya. Considerant que el suport a la independència és compartit per al voltant de la meitat de la població, això vol dir que una tercera part dels catalans estarien disposats participar d’accions de desobediència civil no-violenta per tal avançar cap a la independència.

Els independentistes que estan disposats a formar part d’un moviment de desobediència civil són similars a la resta dels votants independentistes. En la majoria de variables no trobem grans diferències entre ambdós grups.

Tot i això, podem trobar algunes diferències menors en matèria de gènere i lloc de residència que val la pena esmentar. Per exemple, les dones són lleugerament menys proclius a voler participar en accions de desobediència civil per la independència. Entre els independentistes que viuen a l’àrea metropolitana la voluntat de participar d’accions de desobediència civil és majoritària. Tot i això, el percentatge de votants independentistes disposats a desobeir és més baix que a la resta del país. Trobem una tendència similar entre aquells que els seus pares són nascuts fora de Catalunya.

La variable on trobem una diferència més important és en l’orientació de vot. El partit que té un percentatge de votants més elevat disposat a prendre part d’accions de desobediència civil és la Candidatura d’Unitat Popular, amb un 86%. Per contra, els votants d’Esquerra Republicana de Catalunya són comparativament menys proclius a prendre part en accions de desobediència, amb un 60% dels seus votants que ho faria. Els votants de Junts per Catalunya es situarien entre aquestes dues forces amb un 72,9% que prendria part en accions de desobediència civil.

Sigui com sigui, la voluntat de prendre part en accions de desobediència civil per a aconseguir la independència de Catalunya és majoritària entre tots els segments demogràfics de l’independentisme.

Fitxa tècnica i observacions.

L’enquesta va ser feta pel GESOP a petició d’un donant privat. L’estudi ha emprat una mostra segmentada territorialment de 1603 enquestats a finals de gener de 2022 (en persona i per telèfon) i té un marge d’error del 2,5%. És important esmentar que aquesta és la primera vegada que es fa aquesta pregunta en una enquesta – com a mínim que en tinguem coneixença. També és important remarcar que la pregunta feta fa referència a la voluntat de participar d’accions pacífiques de desobediència civil, no sobre el suport a que d’altres en prenguin part. Als enquestats no se’ls ha donat una definició previa de desobediència, sinó que han contestat a la pregunta “Estaria vostè disposat a participar en un moviment de desobediència civil pacífic per aconseguir la independència.”

No tenim altres estudis similar a Catalunya per poder comparar aquests resultats. Tanmateix, des del 2017 centenars de milers d’independentistes catalans han participat en accions massives de desobediència civil. Des del referèndum de l’1 d’Octubre, passant per la vaga general del 3 d’Octubre del 2017, fins al cicle de protestes en contra de les sentències de presó pels nou líders polítics i civils independentistes durant l’octubre del 2019. Per tant, les dades de l’enquesta es correlacionen amb el comportament observat prèviament entre els independentistes catalans i la voluntat de molts d’ells de prendre part en accions de desobediència civil. 

Comentaris finals

L’independentisme català es troba actualment sense una estratègia clara i unitària, i sense uns lideratges competents. Alhora, l’absència de resistència per part de les institucions catalanes està facilitant la repressió i la limitació de drets civils i polítics de la majoria independentista. El govern espanyol es troba així en una posició de força que, esgrimint un fals diàleg, li permet presentar a les audiències internacionals que Catalunya ha sigut pacificada.

Malgrat això l’enquesta mostra que les bases independentistes no s’han rendit. Tot i l’atmosfera repressiva, una àmplia majoria dels independentistes responen que estarien disposats a prendre part en campanyes de desobediència civil no violenta per a defensar la independència de Catalunya. Aquest és un símptoma clar de que les seves demandes no estan sent satisfetes dins el present sistema polític espanyol i català. Una vegada el moviment independentista es recuperi del cicle de mobilitzacions, a Catalunya existeix un alt potencial per a que l’independentisme presenti un nou embat a Espanya.

 

 


Categories

No et perdis cap publicació!

Subscriu-te a al nostre butlletí i les rebràs per email.