Biden: no més missatges contradictoris a Rússia.

Per Bohdan Nahaylo

El nou president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, és diferent tant en estil com en substància a líder republicà Donald Trump, a qui va derrotar en les eleccions presidencials més amargues que es recorden. Molts al seu propi país i a l’estranger esperen que el nou president restableixi l’estabilitat, la previsibilitat i els valors fonamentals de la seva política interior i exterior.

Biden s’enfronta a enormes reptes al seu país: des de la necessitat de guarir les profundes divisions i traumes creats al si de la societat nord-americana per la política divisiva del seu predecessor, fins a la de fer front a l’assot sense precedents de la mortal pandèmia de l’COVID-19 .

Però, què significarà l’arribada de Biden a la Casa Blanca per a la política exterior nord-americana i el món? I en particular per al seu principal antagonista, Rússia? Al cap i a la fi, Trump va mantenir una estranya, per no dir ambigua, relació amb el president Vladímir Putin. Va preferir presentar a la Xina com el principal oponent de Estats Units. Va mostrar moderació a l’hora de criticar Rússia durant la major part del seu mandat, i gairebé mai va tenir una mala paraula contra Putin. Biden, per la seva banda, ha subratllat que veu a la Xina com el principal competidor d’Estats Units, però a Rússia com la principal amenaça.

Per descomptat, hi ha moltes altres qüestions urgents que Washington ha de tractar, les relacions amb la Xina, l’Iran, Turquia, Orient Mitjà i el Iemen; la qüestió del canvi climàtic o negociar el control d’armes. Però la qüestió geopolítica més important segueix sent l’enfrontament amb Rússia.

Sota el mandat de Putin, Moscou ha dut a terme una política agressiva contra Geòrgia i Ucraïna, ha violat les normes internacionals, ha desafiat Washington i Occident a Síria, Afganistan i altres llocs, i ha tractat d’afeblir als països occidentals internament.

Mentre que Trump va acusar l’administració d’Obama de ser “tova” amb Rússia, permetent Moscou sortir-se amb la seva en la presa de Crimea d’Ucraïna i la intervenció militar a l’est de país. Trump va passar gran part del seu mandat negant estar implicat en l’encobriment de la suposada ingerència russa en les eleccions dels Estats Units i es va lliurar per poc de l’impeachment.  A poc a poc, les accions de Moscou i la resposta del seu propi equip van obligar a Trump a veure com Washington adoptava una postura més ferma. Per primera vegada, Ucraïna va rebre armes letals, i es van imposar sancions contra Rússia.

Biden va assumir el càrrec quan fins i tot els partidaris més acèrrims de Trump, havien reconegut que calia tractar a Rússia amb més fermesa. Així a finals de desembre, Estats Units va patir un important ciberatac per part de Rússia. Tot i que Trump li va restar importància, fins i tot el seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, va reconèixer que estava “bastant clar” que Rússia estava darrere. Biden i el seu equip van prometre que Washington tornaria el cop amb “alguna cosa més que sancions”.

El dia de Cap d’Any, per primera vegada, el Senat nord-americà, llavors dominat pels republicans, va votar per anul·lar el veto del president Trump al pressupost anual de defensa. L’11 de gener, el Departament de el Tresor dels Estats Units va imposar sancions a set ucraïnesos i a quatre entitats mediàtiques identificades com a part d’una xarxa d’influència estrangera vinculada a Rússia.

La forma en què Biden procedeixi a tractar l’enfrontament amb Rússia determinarà en gran manera el grau de restabliment de lideratge nord-americà i l’enfortiment de les aliances internacionals. I aquí, les prioritats seran probablement: reforçar l’OTAN, millorar les relacions amb la UE i els Estats europeus, mantenir sancions efectives contra Moscou i donar suport a Ucraïna.

Cal tenir en compte que Biden té més d’un quart de segle d’experiència en el camp de la política exterior. Coneix íntimament Rússia i Ucraïna i ha viatjat allà en nombroses ocasions. Ha deixat molt clar que sap el que està en joc, el que Moscou està fent i el que cal fer per dissuadir-lo.

Per exemple, durant la campanya de les eleccions presidencials de l’any passat, va emetre una declaració sobre el Dia de la Independència d’Ucraïna, el 24 d’agost de 2020, en què afirmava: “Com a president, deixaré clar al Kremlin que ha de posar fi a la seva agressió i ocupació d’Ucraïna. Una administració Biden-Harris s’ha d’assegurar que Ucraïna rebi el suport econòmic i militar que necessita, incloent armes letals; a el temps que instarà a Ucraïna a dur a terme les reformes essencials que són vitals per al seu èxit .”

El nou president ha reunit un remarcable equip d’experimentats professionals de política exterior amb els quals va treballar prèviament durant l’administració Obama. Això és important si es té en compte que la seva elecció per a la vicepresidència, la impressionant ex-senadora Kamala Harris, és una nouvinguda a la política exterior. En cas que li passi alguna cosa a Biden, de 78 anys, la política exterior nord-americana seguirà estant en mans competents.

Biden ha nomenat secretari d’Estat a Antony Blinken, el seu assessor de política exterior més proper en el passat. Ell, al igual que Biden, prefereix la diplomàcia, més que les bravates. Però tots dos entenen quan cal actuar i anar més enllà de les paraules: Blinken ha estat un dels artífexs de les sancions nord-americanes contra Rússia.

El nou assessor de seguretat nacional Jake Sullivan, que també va treballar amb ells durant l’administració Obama, comparteix punts de vista similars amb Biden i Blinken. També ho fa Victòria Nuland, ex ambaixadora dels Estats Units davant l’OTAN, principal enllaç de l’administració Obama amb Ucraïna durant la revolució de l’euromaidan a finals de 2013 i principis de 2014. El seu nomenament per a un alt càrrec de el Departament d’Estat subratlla la continuïtat amb l’administració anterior, encara que amb les lliçons apreses des de llavors.

El paper clau de director sènior de Rússia i Àsia central dins de el Consell de Seguretat Nacional ha estat atorgat a Andrea Kendall-Taylor, especialista en la zona. Les seves opinions són indicatives de les premisses en què es basarà la política exterior de Biden. Segons un perfil seu que acaba de publicar l’Kyiv Post, “Taylor creu que la major amenaça a què s’enfronten els Estats Units en aquest segle provenen de l’autoritarisme i dels Estats autocràtics que coordinen els seus esforços per subvertir la democràcia”, com s’exemplifica en la “associació” de facto entre Rússia i Xina. El fet que s’hagi permès a Putin sortir-se amb la seva és, en opinió de Taylor, “en gran mesura el resultat de la reticència de Washington a liderar, i el fracàs d’Occident a l’hora d’organitzar una oposició ferma als seus moviments “. En la seva opinió, ha arribat el moment que “els Estats Units i Europa intervinguin per posar frer a l’impuls de Putin i protegir el futur que imaginem”.

Biden ha deixat clar que Moscou no ha d’esperar més missatges contradictoris per part dels Estats Units, sinó respostes contundents i coherents a les seves accions. En la seva intenció d’assegurar als socis de Washington que els EUA “han tornat”, Biden està disposat a reprendre el paper de líder i a animar-los a mantenir-se ferms en la defensa dels principis democràtics compartits.

Afortunadament per al nou president nord-americà, la Rússia de Putin està experimentant actualment un seguit de dificultats internes i externes que esgoten les seves capacitats i fan que el país sigui més vulnerable. A l’igual que els Estats Units, Rússia s’ha vist molt afectada per la pandèmia de COVID-19, probablement més del que es reconeix. La pròpia salut de Putin s’ha convertit en objecte d’especulació, encara que no a causa de la pandèmia. El líder rus, de 68 anys, s’ha aïllat en gran mesura i s’ha comportat de manera força estranya.

Per a Rússia, els anys bons al voltant de l’exportació de carburants semblen haver acabat. Els preus del petroli s’han desplomat i Rússia ha perdut el seu mercat de gas a Ucraïna. A finals de 2019, Gazprom va patir un important revés en un arbitratge internacional a favor de Kíev. A més, el projecte rus North Stream 2, que porta el gas a Alemanya a través del Mar Bàltic – evitant així a Ucraïna- no s’ha completat a causa de les sancions dels Estats Units i d’altres. El seu futur segueix sent incert.

El descontentament social va en augment, i les protestes a la ciutat de Khabarovsk, en l’Extrem Orient, persisteixen des de fa mesos. L’intent fallit de el Kremlin enverinar el líder de l’oposició Alexei Navalny i la seva nova detenció a Moscou després de tornar d’un tractament a Alemanya han estat fortament condemnats tant dins com fora de Rússia. La naturalesa de les protestes nacionals en suport de Navalny el 23 de gener, sense precedents pel que fa al seu abast i escala, i que s’estenen des de Kaliningrad, a l’oest, fins a Vladivostok, a l’extrem oriental, han plantejat diferents reptes tant per a Putin com per Biden pel que fa com haurien de respondre.

Durant 2020, el Kremlin va patir una sèrie de contratemps a la regió que s’havia acostumat a controlar. Ucraïna segueix desafiant i no ha cedit a les condicions de Moscou per posar fi a la guerra de Donbas. Kíev espera que Washington estigui disposat a tenir un paper en l’estancat procés de pau i potser fins i tot a unir-se a a les negociacions dels “Quatre de Normandia“, on participen Alemanya, França, Rússia i Ucraïna. Ucraïna, per la seva banda, segueix aspirant a integrar-se a les estructures transatlàntiques i europees. En els últims mesos s’ha acostat a Polònia, Lituània i Moldàvia i, per descomptat, segueix mirant cap a Washington, Brussel·les i Londres cercant suport.

A Bielorússia inesperadament va esclatar una revolució nacional democràtica després que Aleksander Lukaixenko tornés a manipular les eleccions presidencials del passat agost. Moscou ha quedat políticament bloquejat, i els activistes pro-democràcia bielorussos i russos cada vegada més expressen la seva mútua solidaritat. Biden ja ha fet constar el seu suport als qui cerquen un canvi de règim a Bielorússia. Com procedir en aquesta situació complexa és un dels primers reptes als quals haurà de fer front. 

A Moldàvia, Maia Sandu, candidata pro-europea, ha estat escollida recentment presidenta. Ha demanat a Rússia que retiri les seves forces de “ocupació” de l’enclavament de Transnístria. D’altra banda, Armènia, aliada de Rússia, va ser derrotada per l’Azerbaidjan -amb el suport de Turquia- en una guerra per recuperar el territori que els armenis tenien sota el seu control des de la primera guerra d’Karabakh (1991-1994). Ankaraes troba ara en una posició molt millor per disputar el lideratge regional a Moscou.

Encara que Biden té més principis en el seu enfocament cap a Rússia que Trump, cosa que es tradueix en una postura més dura cap a Moscou, això no vol dir que sigui un falcó. Hi ha com a mínim una àrea en la que Washington i Moscou estan interessats en renovar el diàleg i avançar cap a un compromís saludable: el control d’armes. Biden ja ha assenyalat que preferiria reduir, en lloc d’intensificar, la carrera armamentística amb Rússia.

L’actual tractat de control d’armes nuclears START amb Rússia, que limita a dos països a no més de 1.550 caps nuclears desplegats, expira el 4 de febrer. També limita el nombre de míssils i bombarders que els poden transportar. El govern de Biden ha anunciat que té previst sol·licitar una pròrroga de cinc anys del tractat. Atès que Moscou ha assenyalat amb cautela que també estaria interessat en seguir aquesta via, això obre un punt d’entesa per parlar sobre altres qüestions.

Curiosament, el Kremlin va ser el primer en cercar contactar amb Biden. Aquest va acceptar, però va posar èmfasi en la necessitat de preparar-se amb el seu personal i parlar primer amb els seus aliats europeus, inclosos els líders de l’OTAN, la Gran Bretanya, França i Alemanya. Biden i Putin van parlar el 26 de gener i el president nord-americà es va mostrar diplomàtic però ferm. Va plantejar la seva preocupació pel cas Navalny, va pressionar a Putin sobre la presumpta implicació de Moscou en una campanya massiva de ciberespionatge, les recompenses pels caps de les tropes nord-americanes a l’Afganistan, i va parlar de la reducció d’armament, el tractat amb l’Iran i l’agressió de Rússia a Ucraïna.

Amb una agenda domèstica atapeida i amb l’Iran i la Xina també per tractar, Biden no vol agreujar l’enfrontament amb Rússia. Però en les condicions actuals tampoc té esperances que es produeixi un “reset” en les relacions amb el Kremlin i continua insistint que no permetrà que les seves accions quedin impunes.

Aquest és l’escenari que ha heretat el president Biden. Amb una política exterior nord-americana renovada, ¿reconeixerà el Kremlin que la confrontació no és del seu interès abans que el nou líder nord-americà es posi a aplicar-la? Tot i que no s’hauria de ser ingenu, les noves realitats i respostes de Washington i Moscou aviat parlaran per si mateixes.

 

Bohdan Nahaylo, periodista, analista politic i ex-diplomàtic de Nacions Unides. 

 

Les opinions expressades en aquesta publicació competeixen només als autors. No representen les opinions i visions del CGI o els seus col·laboradors. Les designacions emprades en aquesta publicació i la presentació del materia no impliquen l’expressió de cap mena d’opinió per la part del CGI sobre l’status legal de cap país, area o territory, les seves autoritats o la delimitació de les seves fronteres. 


Categories

No et perdis cap publicació!

Subscriu-te a al nostre butlletí i les rebràs per email.