El món afronta un canvi de paradigma global, amb la fi de l’hegemonia occidental i la consolidació d’un ordre internacional multipolar. Malauradament, a Catalunya no hi ha pràcticament cap espai o entitat que, des d’un punt de vista analític, s’hagi adaptat a aquest nou context. Això deixa als ciutadans de Catalunya, les seves institucions i el seu teixit productiu amb una manca de capacitat de comprensió davant les incerteses producte de la nova realitat del sistema internacional. A aquest fet s’hi afegeix la pèrdua de credibilitat exterior que ha patit el nostre país d'ençà de les expectatives internacionals generades l’Octubre de 2017 i les vacil·lacions polítiques posteriors.
En l’actualitat, les relacions internacionals a Catalunya es tracten des d’una perspectiva que sovint ni s'adequa a les realitats del món, ni a les necessitats catalanes. Considerem que a Catalunya actualment no existeix cap entitat, institució o espai que respongui suficientment a l’aspiració d’analitzar i interpretar el món des d’una posició realista, que posi l’accent en els interessos i les disputes de poder que impulsen l’escenari internacional i que, alhora, respongui a una perspectiva nacionalment autocentrada de les dinàmiques globals.
A Catalunya sovint s’expliquen els fenòmens internacionals a través de marcs ideològics estrets, que fan difícil trobar punts de convergència on les diferents sensibilitats presents al país puguin treballar a favor del nostre interès nacional. Sense superar marcs de pensament obsolets, Catalunya no pot produir les eines analítiques i propositives per a fer front als reptes d’un segle XXI cada cop més inestable. Les aliances que Catalunya sigui capaç de teixir en un món multipolar tindran conseqüències en la vida de tots els seus ciutadans i la posició global de la nostra capital, Barcelona.
Per capgirar aquesta situació cal generar idees diferents i noves, més adequades al sentit dels temps que estem vivint, i ampliar els marges analítics i del debat públic. Volem dotar el país d’eines que siguin útils tant a administracions públiques i privades com a grups empresarials que els permetin navegar en un context global inestable i orientar les seves accions cap als interessos nacionals de Catalunya.
Primer, considerem que cal una entitat que plantegi una visió de les relacions internacionals basada en els interessos dels seus actors. El nostre objectiu és facilitar que s’identifiquin oportunitats polítiques, econòmiques i geoestratègiques que permetin millorar i potenciar el perfil i la posició internacional de Catalunya.
Segon, és necessària una entitat que treballi per a recuperar la credibilitat de Catalunya com a subjecte polític que aspira a la plena sobirania. Pensem que Catalunya ha de dur a terme unes relacions internacionals fonamentades en el realisme en base a les quals, tot i essent conscient de l’estatus polític actual del país, pugui parlar en el llenguatge del sistema d’estats.
Tercer, aquesta entitat ha de tenir una visió àmplia i creativa, que vagi més enllà de les eines institucionals i que treballi per pensar en com Catalunya pot projectar-se i moure’s millor al món des d’àmbits tant diversos com la cultura, l’economia, la seguretat o el rol de la diàspora catalana.
Per tot això, els sotasignants d’aquest manifest anunciem la nostra voluntat d’impulsar i vertebrar aquesta entitat, sota el nom de Catalonia Global Institute, amb l’aspiració de treballar amb agents públics i privats per a la internacionalització de Catalunya en clau, visió i aspiracions d’Estat.
Abel Riu, politòleg especialitzat en espai post soviètic
Dani Roldan, politòleg i jurista
Jofre Rocabert, doctor en ciències polítiques per la Universitat Politècnica de Zurich
Rosa Cabús, graduada en Estudis de la Guerra i Filosofia
Miquel Vila, politòleg especialitzat en Àsia Oriental
Roger Castellanos, doctor en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona
Víctor Puig, consultor i analista polític
Zahia Guidoum, politòloga i sociòloga
Cristòfol Soler, expresident del Govern de les Illes Balears i membre del secretariat de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca
Josep-Lluís Carod-Rovira, exvicepresident del Govern de Catalunya
Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana
Josep Cruanyes, exvicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana
Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb
Sergi Perelló, secretari general de la Intersindical-CSC
Salvador Cardús, sociòleg, periodista i escriptor
Jordi Graupera, filòsof
Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del President Carles Puigdemont
Joana Pujol, coordinadora de la comissió d'incidència internacional de l’Assemblea Nacional Catalana
Jaume Bardolet, excoordinador de la comissió d'incidència internacional de l’Assemblea Nacional Catalana
Anna Arqué, portaveu de la International Commission of European Citizens
Pol Molas, president de la Societat d’Estudis Militars
Aleix Sarri, assessor al Parlament Europeu de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí i autor de dos llibres sobre la Unió Europea
Carles Castellanos, independentista històric
Blanca Serra, independentista històrica
Julià de Jòdar, periodista i escriptor
Marta Rojals, arquitecta
Albano Dante Fachín, periodista
Antonio Baños, periodista
Aleix Renyé, periodista i escriptor
Antoni Infante, coordinador de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià
Cercle Català de Negocis
Albert Juanico Monpart, membre de la junta de l’associació empresarial Anem per Feina
Montserrat Guibernau, doctora en teoría social i política
Eulàlia Pascual, doctora en dret internacional
Antoni Soy, economista
Marc Sanjaume, politòleg i professor de ciència política
Roser Maresma, secretaria general de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC)
Antoni Montserrat, vocal d'Estudis i Anàlisis de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC)
Andreu Criquet, vocal d’Àsia de la Comissió Sectorial de Unió Europea i Política Internacional d’Esquerra Republicana de Catalunya
Sònia Galtié, vocal de França i ex URSS Comissió Sectorial d’UE i Política Internacional d’Esquerra Republicana de Catalunya
Col·lectiu de juristes Maspons i Anglasell